Der er ikke noget at tage fejl af, hvis du besøger Børnehuset Tænkehatten i den sydvestlige del af Odense. Allerede på parkeringspladsen foran børnehuset er det nemlig tydeligt, hvem der holder til bag det klassiske trådhegn, som omkranser de fleste vuggestuer og børnehaver.

Her bliver børn, forældre og pædagoger hver dag budt velkommen af et skilt med festlige hatte og farvestrålende bogstaver. Og det er langt fra det eneste sted, hvor du møder de sjove hatte i den store institution, hvor 24 vuggestuebørn og 54 børnehavebørn har deres daglige gang.


Skilte i børnehøjde

Hattene findes nemlig også på dørene ind til de enkelte stuer, hvor de helt bevidst er placeret i den nederste halvdel. Det fortæller daglig leder Kirsten Busborg, der sammen med sit personale har udvalgt hattetyperne, inden de blev rentegnet af en grafiker hos EXAKT.

– Vi har placeret hattene i bunden af dørene for børnenes skyld, så de tydeligt kan se, om de går ind på klovnehatten, tophatten eller en af de andre stuer. På den måde giver de en synlighed og en vejledning for børnene, siger hun.


En rød tråd gennem huset

De specialdesignede skilte giver ifølge den daglige leder af Børnehuset Tænkehatten også en visuel ro i hverdagen, hvor de også er en del af det pædagogiske arbejde.

– Jeg synes, det ser pænt og gennemtænkt ud. Det er ikke bare et hjemmelavet skilte med en tilfældig hat, vi selv har fundet. Der er en rød tråd i designet, siger hun og uddyber:

– Skiltene fungerer samtidig som markører for børnene, som de kan navigere efter, og på den måde bliver de også et pædagogisk værktøj hos os, siger Kirsten Busborg.


Meget mere end et dørskilt

De forskellige hatte bliver også brugt mange andre steder i huset, forklarer Kirsten Busborg, som har fået hattene tilsendt som grafiske filer, så hun selv kan printe dem, og bruge dem i andre sammenhænge.

– Vi har en oversigtstavle, hvor børnene er delt ind i forskellige læringsgrupper. Her kan vi hænge et billede med eksempelvis tophatten op, hvis det er den stue, en bestemt gruppe børn skal være på, og så kan de nemt finde den rigtige dør, forklarer hun.

De forskellige hattebilleder bliver også brugt inde på selve stuen, hvor de bruges til at markere en helt særlig dag for børnene.

– Hattene bliver også brugt til en fødselsdagsoversigt inde på stuerne, hvor børnenes billeder bliver sat op på en hat, siger Kirsten Busborg med et smil.