Mange tror en whiteboardtavle bare er en whiteboardtavle, at de alligevel alle sammen er ens, men det er bestemt ikke sandt. Mulighederne er mange, når man skal vælge det rigtige whiteboard til sin virksomhed, skole eller institution. I denne artikel kommer vi nærmere ind på forskellige typer whiteboardtavler, og de mange muligheder der findes.

Whiteboardtavlens overflade

Whiteboardtavler findes alle steder – vi ser dem mange gange i løbet af vores dag og anvender dem i forskellige situationer. Vi ser en whiteboardtavle for det den er, en praktisk tavle – men er der egentlig en forskel? Svaret er ja – det er altid tavlens overflade, der definerer tavlens kvalitet og dermed også vores oplevelse, når vi anvender tavlen.


Whiteboardtavler produceres i 3 forskellige kvaliteter:

  1. Folieret
  2. Lakeret
  3. Stålkeramisk


Folieret whiteboard

Den billigste form for tavle er en folieret tavle (melamin), hvor overfladen er en tynd plastfolie, der er klistret på tavlen. Disse tavler er sjældent magnetiske og overfladen er generelt svær at holde ren. Hos EXAKT har vi valgt ikke at føre denne type whiteboardtavle, da vi simpelthen synes at kvaliteten er for dårlig.


Lakeret tavle

Et bedre og lidt dyrere alternativ til den folierede tavle, er den lakerede tavle. En lakeret tavle er en fornuftig tavle, hvor overfladen er lakeret stål og dermed også er magnetisk. Selve tavlens kvalitet er bestemt af antallet af lakeringer eller tykkelsen af lakken, der definerer tavlens kvalitet. Det betyder også, at du ikke nødvendigvis får den optimale kvalitet til dine behov ved at købe en lakeret tavle. Du vil med tiden begynde at opleve problemer med at viske en lakeret tavle ren, hvilket skyldes at den får mange meget små ridser i overfladen ved brug, hvor tuschen vil flyde ind og sætte sig fast. Hvornår det sker, er svært at spå om, da det afhænger af hvilke whiteboardpenne der bruges, samt hvor meget tavlen bliver brugt.


Stålkeramisk tavle

Den bedste kvalitet af whiteboardtavle finder du i de stålkeramiske (keramisk emalje) tavler. Den har en magnetisk overflade der er fuldstændig lukket og er dermed særdeles nem at rengøre. Emaljen er faktisk et lag glas, der brændes ved 800 grader ovenpå en stålplade. En stålkeramisk whiteboardtavle er ved normal brug uimodtagelig overfor ridser, hvilket giver den en utroligt lang levetid - faktisk giver vi op til 25 års garanti på vores blanke stålkeramiske whiteboardtavler. Den stålkeramiske overflade er utroligt lige og har ingen ujævnheder, hvor tuschen kan sætte sig, så den er utroligt nem at rengøre, hvis du følger vores 3 råd til at passe på din whiteboardtavle.


Hos EXAKT foretrækker vi at sælge den stålkeramiske whiteboard – den giver vores kunder den bedste overflade og den længste holdbarhed. Vi har dog også valgt at føre en enkelt lakeret whiteboardtavle for at imødekomme behovet for en billigere tavle, hvor der samtidig ikke er gået på kompromis med kvaliteten. Den hvidlakerede tavle er selvfølgelig ikke af lige så høj kvalitet som vores stålkeramiske whiteboards, men den er stadig af høj kvalitet for en lakeret tavle.

Der er forskel på prisen på de tre typer tavler, hvorfor mange også overvejer at købe en lakeret tavle frem for en stålkeramisk tavle. Netop med whiteboardtavler er det dog vigtigt at se på andet end tavlens umiddelbare pris, da denne ikke tager højde for omkostninger forbundet med udskiftning af tavlen. En lakeret tavle skal skiftes oftere end en stålkeramisk tavle, som vi yder 25 års garanti på. Det vil sige at udgiften til dit stålkeramiske whiteboard reelt skal fordeles over 25 år, mens en lakeret whiteboardtavle skal skiftes efter en kortere årrække.

Vi tør godt at sige, at vi er Danmarks mest fleksible tavleleverandør, da vi kan levere alle typer tavler i specialmål, helt ned til bestilling på bare 1 stk. Vi giver 25 års garanti på overfladen på vores blanke stålkeramiske whiteboards og har et bredt sortiment af tilbehør, som dækker alle behov.
Med eller uden ramme

Om man helst vil have et whiteboard med eller uden ramme, er en smagssag, da forskellen primært skal findes i det visuelle udtryk.

Alle vores standard whiteboards har en aluminiumsramme, der giver et klassisk udtryk, som man kender det fra mange andre whiteboards.

Er man til gengæld på jagt efter en whiteboardtavle med et mere moderne og minimalistisk udtryk, så har vi også mange rammeløse whiteboards i forskellige former. Med et rammeløst whiteboard er der nemlig mulighed for at skære tavlen præcis som du ønsker.

Det gør sig blandt andet gældende for vores Chameleon tavleserie, hvor der er rammeløse whiteboards med hvid- eller sortlakeret kant. Den sortlakerede kant hjælper whiteboardtavlen til at få en svævende effekt, der tilfører et moderne og let design i tråd med den nordiske minimalistiske indretning.
Print på whiteboards

Ny teknologi har gjort det muligt at producere whiteboardtavler med forskellige print - det er så nemt at du endda kan bestillinge helt ned til 1 stk. med specialdesign!

Hos EXAKT har vi en lang række whiteboards med standard designs - uanset om du er på jagt efter en tavle til planlægning, LEAN, årshjul eller informationsdeling.

Whiteboards med print bliver produceret ved hjælp af en speciel metode, hvor blækket bliver indarbejdet i tavlen i stedet for at blive printet på overfladen. Det betyder at tavlen stadig er magnetisk og overfladen er nem at rengøre, mens printet er beskyttet mod f.eks. magneter og sollys. På whiteboards med design giver vi desuden 10 års garanti på overfladen, men man skal dog være mere påpasselig med overfladen i forhold til den stålkeramiske overflade, da den ikke er ridsefast og derfor mere følsom overfor skarpe genstande.

Vi har in-house grafikere, der hjælper dig med at omsætte dine tanker og idéer til en brugbar whiteboardtavle. Vi har mange års erfaring med at føre idéerne ud i livet i samarbejde med vores kunder, så du altid får præcis den tavle, der opfylder dine behov.

Matte whiteboards

Normale whiteboards har en helt blank overflade, der gør dem uegnede til brug sammen med en projektor, da de simpelthen giver for meget genskin. Til projektion skal man bruge en mat whiteboardtavle, da de sikrer det bedst mulige billede uden genskin.

De matte whiteboardtavle er med stålkeramisk overflade, men i en speciel variant, der sikrer den matte overflade, der er nødvendigt for at fungere til projektion. Den matte stålkeramiske overflade giver dig alle fordelene fra en almindelig blank stålkeramisk tavle, der samtidig fungerer som et projektorlærred. Den stålkeramiske overflade er desuden fuldstændig glat, hvilket gør den perfekt til brug sammen med kortafstandsprojektorer og interaktive projektorer.